Turkse eieren

Turkse eieren met uitgebakken chorizo, verkruimelde feta, verse dille en chili-olie:

Ingrediƫnten:

  • 4 eieren
  • 100 g chorizo, in kleine blokjes gesneden
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 g feta, verkruimeld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels verse dille, fijngehakt
  • 2 eetlepels chili-olie (zelfgemaakt of uit de winkel)
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie, fijngehakt (optioneel, voor garnering)
  • Vers brood of flatbread, voor erbij

Bereidingswijze:

  1. Bereid de yoghurt voor: Meng de Griekse yoghurt met de fijngehakte knoflook, citroensap, zout en peper in een kom. Zet dit opzij zodat de smaken kunnen intrekken.
  2. Chorizo bakken: Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de blokjes chorizo toe. Bak de chorizo tot deze krokant is en het vet is uitgebakken, ongeveer 5-7 minuten. Haal de chorizo uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het bakvet in de pan.
  3. Eieren bakken: Voeg de olijfolie toe aan de pan met het bakvet van de chorizo. Breek de eieren voorzichtig in de pan en bak ze op laag vuur. Bestrooi de eieren met wat zout en peper. Zet een deksel op de pan en bak de eieren tot het eiwit gestold is maar de dooiers nog zacht zijn, ongeveer 3-4 minuten. Voor een iets stevigere dooier, laat je de eieren iets langer bakken.
  4. Specerijen toevoegen: Voeg terwijl de eieren bakken de paprikapoeder en komijnpoeder toe aan de pan, zodat deze de eieren en olie kruiden. Je kunt de specerijen ook apart bakken in wat olie in een klein pannetje en over de eieren gieten, afhankelijk van je voorkeur.
  5. Chili-olie toevoegen: Zodra de eieren bijna klaar zijn, besprenkel je ze met de chili-olie voor extra smaak en pit.
  6. Serveren: Verdeel de yoghurt over twee borden. Leg de gebakken eieren op de yoghurt. Verdeel de uitgebakken chorizo over de eieren en garneer met de verkruimelde feta en fijngehakte dille. Bestrooi eventueel met verse peterselie voor extra kleur en smaak.
  7. Serveer: Serveer de Turkse eieren direct met vers brood of flatbread om in de yoghurt, chili-olie en het eigeel te dippen.

Eet smakelijk!

Ook lekker..