Dit recept is makkelijk om te maken. Indien je het op het bord plaatst d.m.v. een kookring en serveert met bijvoorbeeld gebakken eendenborst is het ineens een leuk hoofdgerecht voor een etentje. De maaltijd is zo compleet maar je kan het ook altijd met een stukje vlees naar keuze serveren.
En deze tip om aardappels te schillen is echt fantastisch.
Ingrediƫnten:
- 1 kg aardappelen
- 750 g spruitjes
- 250 g magere spekblokjes
- Een scheutje melk
- Een klontje boter
- Zout en peper naar smaak
- Een snufje nootmuskaat
- Optioneel: kerriepoeder, paneermeel, geraspte kaas
Bereiding:
Stap 1:
Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (zie ook de video-tip).
Stap 2:
Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Kook de spruitjes beetgaar en giet ze af. Spoel ze af onder koud water om hun mooie groene kleur te behouden.
Stap 3:
Bak de spekblokjes in een pan tot ze knapperig zijn.
Stap 4:
Stamp de gekookte aardappelen fijn. Je kunt ervoor kiezen om ze grover te stampen als je dat lekkerder vindt. Voeg de gekookte spruitjes, boter, melk, nootmuskaat, en naar smaak zout en peper toe. Roer alles goed door.
Stap 5:
Voeg de gebakken spekblokjes toe aan de stamppot en meng ze erdoorheen.
Stap 6:
Je stamppot is nu klaar om te serveren. Als je wilt, kun je het geheel in een ovenschaal doen en bestrooien met paneermeel, geraspte kaas en eventueel een vleugje kerriepoeder. Gril de bovenkant goudbruin in een oven die is voorverwarmd tot 200 graden Celsius. Geniet van deze heerlijke stamppot!