Een heerlijk recept voor spruitjes met spekblokjes en pecannoten:
Ingrediƫnten:
- 500 g klein spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd indien wat groter
- 150 g spekblokjes
- 1/2 kopje pecannoten, grof gehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel honing (optioneel)
- Vers citroensap (van 1 citroen) voor serveren
Bereiding:
- Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Haal de spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Laat wat van het achtergebleven spekvet in de pan zitten.
- Voeg de gehalveerde spruitjes toe aan de pan met het achtergebleven spekvet. Bak de spruitjes ongeveer 5-7 minuten op middelhoog vuur, of tot ze beginnen te bruinen en zacht worden. Roer af en toe.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de spruitjes en bak nog een minuut, of tot de knoflook geurig is.
- Voeg de gehakte pecannoten en het gebakken spek toe aan de spruitjes. Roer alles goed door en bak nog eens 2-3 minuten, of tot de pecannoten licht geroosterd zijn.
- Als je van een beetje zoetheid houdt, kun je nu 1 eetlepel honing aan de spruitjes toevoegen en voorzichtig doorroeren. Dit voegt een heerlijk zoet contrast toe aan de smaak van de spruitjes.
- Breng het gerecht op smaak met zout en peper naar smaak.
- Haal de pan van het vuur en besprenkel de spruitjes met vers citroensap.
- Serveer de spruitjes met spekblokjes en pecannoten direct als bijgerecht. Ze passen goed bij geroosterd vlees, gevogelte of als onderdeel van een feestelijk diner. Geniet van dit smakelijke gerecht!