Een heerlijk soep die je ook goed kan invriezen
Ingrediënten:
- 1,5 kg rijpe tomaten
- 3 teentjes knoflook, gepeld
- 1 ui, grof gesneden
- 2 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 2 tl gedroogde basilicum (of gebruik verse basilicumblaadjes)
- 1 liter groentebouillon
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl suiker (optioneel, afhankelijk van de zoetheid van de tomaten)
- 150 ml room (optioneel)
- Verse basilicumblaadjes voor garnering
- geraspte kaas optioneel
Bereiding
Stap 1: Verwarm je oven voor op 200°C.
Stap 2: Was de tomaten en snij ze in helften of kwarten, afhankelijk van hun grootte. Verspreid de tomaten gelijkmatig op een bakplaat met de snijkant naar boven.
Stap 3: Verdeel de gepelde knoflookteentjes en de grof gesneden ui over de bakplaat tussen de tomaten.
Stap 4: Besprenkel de tomaten, knoflook, en ui met olijfolie en breng op smaak met zout, peper en gedroogde basilicum. Als je verse basilicum gebruikt, voeg dit dan pas toe na het roosteren.
Stap 5: Rooster de tomaten, knoflook en ui in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot de tomaten zacht en licht gebruind zijn.
Stap 6: Haal de bakplaat uit de oven en laat de geroosterde groenten even afkoelen.
Stap 7: Doe de geroosterde groenten, samen met de sappen die zich op de bakplaat hebben verzameld, in een grote soeppan.
Stap 8: Voeg de groentebouillon, tomatenpuree en suiker (optioneel) toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het 15-20 minuten sudderen om de smaken te laten mengen.
Stap 9: Gebruik een staafmixer om de soep tot een gladde consistentie te pureren. Als je een gladdere soep wilt, kun je de soep eventueel door een zeef passeren.
Stap 10: Voeg de room toe (optioneel) voor extra romigheid en warm de soep weer op zonder te koken.
Stap 11: Proef de soep en breng op smaak met extra zout, peper of basilicum indien nodig.
Stap 12: Serveer de oven-geroosterde tomatensoep heet, gegarneerd met verse basilicumblaadjes en eventueel een scheutje room en/of geraspte kaas
Deze heerlijke, geurige soep is ideaal voor koude dagen en zit boordevol smaak dankzij het roosteren van de tomaten en knoflook in de oven. Geniet van je huisgemaakte oven-geroosterde tomatensoep!