Oven geroosterde aardappelen

Kruimige gebakken aardappels uit de oven, met drie verschillende variaties: in ganzenvet, boter en olijfolie gebakken aardappels.

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels ganzenvet (variatie 1), OF
  • 2 eetlepels ongezouten boter (variatie 2), OF
  • 2 eetlepels olijfolie (variatie 3)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optionele toevoegingen voor extra smaak:
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes rozemarijn, naalden fijngehakt
  • Paprikapoeder of andere kruiden naar smaak

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Kook de aardappelblokjes gedurende ongeveer 5-7 minuten, tot ze net beginnen te verzachten, maar nog stevig zijn. Giet de aardappels af en laat ze goed uitlekken.

Voor de ganzenvet-gebakken aardappels (Variatie 1):

  1. Smelt de 2 eetlepels ganzenvet in een ovenbestendige pan of ovenschaal in de voorverwarmde oven.

Voor de boter-gebakken aardappels (Variatie 2):

  1. Smelt de 2 eetlepels boter in een ovenbestendige pan of ovenschaal in de voorverwarmde oven.

Voor de olijfolie-gebakken aardappels (Variatie 3):

  1. Giet de 2 eetlepels olijfolie in een ovenbestendige pan of ovenschaal en plaats deze in de voorverwarmde oven.
  2. Voeg de voorgekookte aardappels toe aan de pan of ovenschaal met het ganzenvet, de boter of de olijfolie. Zorg ervoor dat de aardappels gelijkmatig bedekt zijn met het vet of de olie.
  3. Voeg de gehakte knoflook en rozemarijn toe aan de aardappels en meng ze goed. Breng op smaak met zout, peper en eventuele andere kruiden naar wens.
  4. Plaats de pan of ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de aardappels gedurende 35-45 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Roer de aardappels af en toe om voor gelijkmatig bakken.
  5. Zodra de aardappels gaar zijn en een knapperige korst hebben, haal je de pan of ovenschaal uit de oven.
  6. Serveer de gebakken aardappels direct als bijgerecht bij je favoriete hoofdgerecht. Ze passen goed bij geroosterd vlees, gevogelte of als onderdeel van een brunch. Geniet ervan!

Ook lekker..