Dit recept lijkt moeilijk maar is het niet. Een heerlijke taart of dessert. Omdat het vrij machtig is serveer je het in kleine stukjes.
De chilipeper was bij mij niet goed te proeven dus volgende keer doe ik er iets meer bij. Natuurlijk is het ook lekker met frambozen, banaan of ander fruit.
Ingrediënten:
Bodem:
- 1 pak Bastognekoeken
- 100 gram roomboter
- 1 medium taartvorm
Vulling:
- 125 ml slagroom
- 250 gram pure chocolade
Optionele Vulling:
- 1 eetlepel gedroogde chilipeper (fijn gesneden, eventueel iets meer)
Eerste Laag:
- 150 gram suiker
- 100 gram boter
- 100 ml slagroom
- 2 eetlepels water
Optionele Eerste Laag:
- 1 eetlepel grof zeezout
Topping:
- 1 bakje Hollandse aardbeien
Instructies:
Stap 1:
Vet de taartvorm in en bedek deze met bakpapier.
Stap 2:
Smelt de boter, zorg ervoor dat deze niet bruin wordt. Maal ondertussen de Bastognekoeken fijn.
Stap 3:
Meng de boter en gemalen koekjes en druk het mengsel in de taartvorm. Dit kun je het beste doen met de achterkant van een lepel.
Stap 4:
Koel de bodem minimaal 1 uur in de koelkast.
Stap 5:
Verwarm de slagroom tot aan het kookpunt.
Stap 6:
Breek de pure chocolade in kleine stukjes en hak de chilipeper fijn.
Stap 7:
Giet de hete slagroom over de chocolade en meng met de gehakte chilipeper totdat de chocolade volledig is opgelost. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast.
Stap 8:
Breng de suiker met water aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost en de siroop helder is. Veeg met een natte bakkwast langs de rand van de pan om suikerkristallen op te lossen. Let op: niet meer roeren op dit punt. Karamelliseer de siroop tot deze een mooie egale goudbruine kleur heeft. Beweeg de pan heen en weer (zonder te roeren) om de karamel gelijkmatig te verdelen. De kleur van de karamel bepaalt de sterkte van de smaak. Pas op dat de karamel niet te donker wordt, want dan smaakt hij niet meer lekker.
Stap 9:
Zet het vuur laag. Zodra de suiker bruin is, voeg je de roomboter toe en blus je af met de warme room. Probeer zo min mogelijk te roeren. Als er harde stukjes ontstaan, smelt deze dan of haal ze uit de pan, hak ze fijn en voeg ze weer toe aan de karamel.
Stap 10:
Roer de karamel door en giet deze in een apart schaaltje om af te koelen.
Stap 11:
Haal de bodem uit de koelkast en bestrijk deze met de afgekoelde karamel. Bestrooi de karamel met grof zeezout. Plaats de taart opnieuw in de koelkast, vooral als de karamel aan de dunne kant is.
Stap 12:
Schenk de afgekoelde ganache over de karamel.
Stap 13:
Snijd de aardbeien in plakjes of stukjes en bedek de taart met de aardbeien.
Geniet van deze verrukkelijke chocoladetaart met een vleugje chilipeper, karamel en verse aardbeien!