Ingrediƫnten:
- 1 kg kalfsbotten of kalfschenkels
- 2,5 liter water
- Scheutje azijn
- 1 winterpeen
- 2 uien
- 3 knoflooktenen
- 1 bos bleekselderij
- Peperkorrels
- 3 laurierblaadjes
- Tijm
- Peper en zout naar smaak
- Bosui (voor garnering)
Bereiding:
Voorbereiden botten/schenkels:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Leg de botten of schenkels in een ovenschaal en rooster ze 45 minuten in de oven tot ze bruin zijn.
Bouillon starten:
- Doe de geroosterde botten in een grote pan.
- Voeg koud water en een scheutje azijn toe (let op: nog geen zout toevoegen).
- Voeg peperkorrels en laurierblaadjes toe.
- Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna lager zodat het net niet kookt.
- Schep indien nodig het schuim af met een schuimspaan.
Groenten toevoegen:
- Was de groenten en snijd ze in grove stukken (schillen is niet nodig).
- Voeg de groenten en tijm toe aan de pan.
Bouillon trekken:
- Laat de bouillon minimaal 5 uur zachtjes trekken. Zonder deksel
- Als je kalfschenkels gebruikt, haal na 3 uur het vlees van de botten, bewaar dit apart en doe de botten terug in de pan.
Afronden:
- Zeef na minimaal 5 uur (langer is beter) de bouillon en verwijder de botten en groenten.
- Voeg eventueel het merg uit de botten terug toe aan de soep.
- Voeg nu het apart gehouden vlees toe en breng op smaak met peper en zout.
Serveren:
- Serveer de bouillon met fijngesneden bosui als garnering.
Tip: Deze bouillon is een perfecte basis voor diverse soepen en sauzen, of heerlijk om zo te drinken voor een warme, troostende ervaring.
Verdubbel het recept naar wens je houdt ongeveer 1-1,5 liter bouillon over