Indonesische sudderlapjes

Indonesische sudderlapjes

Een variatie op dit recept erg lekker met gekookte witte rijst en zoetzuur van komkommer.

De sereh stengels en de djeruk perut bladen kan je bij de toko kopen (niet de gedroogde versie) de djeruk blaadjes liggen vaak in de vriezer. Bewaar dit gewoon standaard in je vriezer zit je nooit zonder. De djeruk blaadjes zijn ook heerlijk door gekookte rijst (1-2) of door pindasaus (1-2). En snij ze eens heel dun door een Thaise salade.

Ingrediƫnten:

  • 1 kg sukadelappen (op kamertemperatuur)
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels sereh (* verkrijgbaar bij de toko of supermarkt)
  • 4 blaadjes jeruk purut (ook wel kefir limoenblaadjes)
  • Een flinke scheut sherry
  • Een flinke scheut ketjap manis
  • 250 ml kokosmelk
  • Optioneel: water
  • Optioneel: peper en zout
  • Optioneel: bakboter
  • 1 plak ontbijtkoek


Bereiding:

Stap 1:
Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is, kruid het met peper en zout en bak het kort aan in bakboter. Haal het vlees uit de pan.

Stap 2:
Bak nu de gesnipperde ui en de hele knoflook zachtjes in het braadvet, voeg de jeruk purut bladeren en de gekneusde sereh stengels toe.

Stap 3:
Zodra de ui en knoflook lichtbruin zijn, blus je het geheel af met een flinke scheut sherry en de ketjap manis, en voeg je de kokosmelk toe.

Stap 4:
Leg het vlees terug in de pan en voeg eventueel wat warm water toe (het vlees moet net onderstaan). Verkruimel de plak ontbijtkoek over het geheel.

Stap 5:
Plaats de pan afgedekt in de oven op 120-140 graden Celsius gedurende 2-3 uur, tot het vlees zacht is. Verwijder de kruiden uit de pan, en met een vork kun je de gepofte knoflook verdelen in de saus. Geniet van deze smaakvolle sukadelappen in kokossaus!

Ook lekker..