Indonesische speklapjes met een heerlijke marinade van ketjap, limoen en sereh (lemongrass). Dit gerecht is vol van smaak en gemakkelijk te bereiden.
Ingrediënten:
- 500 gram speklapjes
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 limoenen, het sap en de zest (geraspte schil)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 stengel sereh (lemongrass), alleen het witte deel, gekneusd
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel cayennepeper of een rode peper (optioneel, voor wat pittigheid)
- Zout en zwarte peper naar smaak
Bereiding
- Snijd de speklapjes in stukken. Dit maakt het gemakkelijker om ze te marineren en te bereiden.
- In een kom, meng de ketjap, het sap en de zest van één limoen, knoflook, sereh, gemberpoeder, gemalen koriander, gemalen komijn, kurkuma en cayennepeper (indien gewenst). Voeg zout en zwarte peper toe naar smaak.
- Voeg de gesneden speklapjes toe aan de marinade en zorg ervoor dat ze gelijkmatig bedekt zijn. Dek de kom af en laat de speklapjes minstens 30 minuten marineren in de koelkast. Hoe langer je kunt marineren, hoe meer smaak de speklapjes zullen absorberen.
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Plaats de gemarineerde speklapjes op een bakplaat of in een ovenschaal, en bedek ze met aluminiumfolie. Hierdoor blijven de speklapjes sappig tijdens het langzame garen.
- Bak de speklapjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 2 tot 2,5 uur. Halverwege de kooktijd kun je de aluminiumfolie verwijderen zodat de speklapjes aan de bovenkant een beetje kunnen bruinen.
- Controleer de speklapjes af en toe en zorg ervoor dat ze niet te droog worden. Als dat dreigt te gebeuren, kun je een beetje extra marinade of water toevoegen aan de ovenschaal om ze sappig te houden.
- Zodra de speklapjes mooi mals en smaakvol zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.
- Serveer de langzaam gegaarde Indonesische speklapjes met partjes limoen en eventueel wat rijst en groenten naar keuze. De resterende marinade kan als saus worden gebruikt, maar zorg ervoor dat je deze goed verhit voordat je hem serveert en dik hem dan in met een beetje maizena opgelost in water.
Ook lekker in een broodje met wat zoetzure komkommer.