Gezonde Dubai reep

De Gezonde Dubai-reep is een heerlijke, voedzame traktatie geïnspireerd op de rijke smaken van het Midden-Oosten. Met zachte Medjool dadels, romige tahin, knapperige pistachenoten en een laagje pure chocolade is deze reep perfect als verwenmoment zonder schuldgevoel. Gemaakt met pure, natuurlijke ingrediënten – ideaal als tussendoortje of als elegant dessert.

Ingrediënten

  • 200 g Medjool dadels, ontpit en fijn gesneden
  • (Eventueel: 1 el water of sinaasappelsap als de dadels droog zijn)

Voor de tahinlaag:

  • 2 grote eetlepels tahin
  • 40 g zachte (gras)boter of kokosolie
  • Puntje matcha-poeder (optioneel)
  • Maple syrup of honing (optioneel)
  • 1 à 2 eetlepels cacao nibs
  • 1 à 2 eetlepels fijngehakte pistachenoten

Voor de chocoladelaag:

  • 100 g pure chocolade (minstens 70%)
  • 1 theelepel kokosolie

Topping:

  • Extra gehakte pistachenoten
  • Grof zeezout

Bereiding

  1. Dadelbodem maken
    • Bekleed een kleine rechthoekige vorm met bakpapier.
    • Snijd de Medjool dadels fijn en druk deze stevig in de bodem van de vorm. Maak het oppervlak zo egaal mogelijk. Eventueel kun je een lepel gebruiken om het aan te drukken.
  2. Tahinlaag bereiden
    • Mix de zachte boter of kokosolie met de tahin tot een luchtig mengsel.
    • Voeg optioneel een snufje matcha toe en zoet met wat maple syrup
    • Roer de cacao nibs en fijngehakte pistachenoten erdoorheen.
    • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de dadelbodem en strijk glad.
  3. Vriezer
    • Zet de vorm minimaal 30 minuten in de vriezer zodat het stevig wordt.
  4. Chocoladelaag
    • Smelt de pure chocolade samen met de kokosolie au bain-marie of in de magnetron (kort en op laag vermogen).
    • Haal de stevige repen uit de vriezer, snijd in gewenste stukken en dompel elk stuk in de gesmolten chocolade.
    • Leg ze op bakpapier.
  5. Afwerking
    • Bestrooi meteen met gehakte pistachenoten en een beetje grof zeezout terwijl de chocolade nog zacht is.
  6. Bewaren
    • Laat de chocolade uitharden in de koelkast.
    • Bewaar de repen in een afgesloten bakje in de koelkast (tot een week houdbaar).

Tip: Serveer de repen rechtstreeks uit de koelkast voor een stevige bite, of laat ze 5 minuten op kamertemperatuur komen voor een zachtere textuur. Perfect bij een kopje muntthee of espresso!

Ook lekker..