Ingrediënten:
- 2 flinke eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 klontje boter (ongeveer 15-20 gram)
- 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
- 1/2 theelepel kaneel (of naar smaak)
- Een snufje zout
- 2 eetlepels water
- 150-200 gram pecannoten (of een mix van andere noten, zoals walnoten of amandelen)
- Grof zeezout (naar smaak)
Benodigdheden:
- Steelpannetje
- Spatel
- Bakpapier
- Bakplaat
Bereidingswijze:
- Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Suikerstroop maken:
- Doe de bruine basterdsuiker, boter, vanillesuiker, kaneel, zout en water in een steelpannetje.
- Breng dit mengsel aan de kook op middelhoog vuur terwijl je regelmatig roert.
- Noten karamelliseren:
- Voeg de pecannoten (of andere noten) toe aan de kokende suikerstroop.
- Laat de noten 3 minuten meekoken terwijl je goed blijft roeren, zodat ze gelijkmatig bedekt worden met het mengsel.
- Noten bakken:
- Giet de gekaramelliseerde noten op de bakplaat met bakpapier.
- Spreid ze uit in een enkele laag met een spatel.
- Bak ze 3-5 minuten in de oven op 180°C. Houd ze goed in de gaten, want ze kunnen snel verbranden.
- Afmaken:
- Haal de noten uit de oven en bestrooi direct met grof zeezout naar smaak.
- Laat de noten volledig afkoelen op het bakpapier. Tijdens het afkoelen worden ze krokant.
Serveren of bewaren:
- Zodra de noten helemaal afgekoeld zijn, kun je ze serveren als snack of toevoegen aan desserts, salades of yoghurt.
- Bewaar de noten in een luchtdichte pot op kamertemperatuur. Zo blijven ze enkele weken goed (als je ze niet al eerder opeet!).