Gamba's ajillo

Gamba’s ajillo

Recept voor Gamba’s Ajillo (Knoflookgarnalen)

Ingrediënten:

  • 500 gram grote rauwe garnalen (gamba’s), gepeld en ontdaan van de darmkanaal
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 kopje olijfolie
  • 1/2 theelepel rode pepervlokken (optioneel, voor wat pit)
  • 1/4 kopje droge witte wijn
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Vers stokbrood of baguette, voor het serveren


Bereiding:

Stap 1: Garnalen voorbereiden

  • Zorg ervoor dat de garnalen goed zijn ontdaan van de schaal en het darmkanaal. Dep ze droog met keukenpapier en bestrooi ze lichtjes met zout en peper.

Stap 2: Verhit de olijfolie

  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook en rode pepervlokken (indien gewenst) toe.

Stap 3: Bak de knoflook

  • Bak de knoflook gedurende ongeveer 1-2 minuten, totdat deze licht begint te geuren en zacht wordt. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt, want dat kan een bittere smaak geven.

Stap 4: Voeg de garnalen toe

  • Voeg de garnalen toe aan de pan en bak ze gedurende 2-3 minuten aan elke kant, of totdat ze roze en ondoorzichtig zijn geworden. De exacte kooktijd kan variëren, afhankelijk van de grootte van de garnalen. Zorg ervoor dat je ze niet te lang kookt, anders kunnen ze taai worden.

Stap 5: Voeg witte wijn toe

  • Giet de witte wijn over de garnalen en laat het geheel sudderen gedurende ongeveer 2-3 minuten, of totdat de alcohol verdampt is en de saus iets is ingedikt.

Stap 6: Garneer en serveren

  • Strooi verse peterselie over de garnalen en schud de pan voorzichtig om alles goed te mengen. Breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.

Stap 7: Serveer direct

  • Serveer de Gamba’s Ajillo onmiddellijk in de pan, vergezeld van vers stokbrood of baguette om in de heerlijke knoflook- en witte wijnsaus te dopen. Geniet van deze smaakvolle en aromatische Spaanse garnalenschotel!

De witte wijn kan je ook vervangen door flinke scheut brandy.

Ook lekker..