In de herfst is een kop warme uiensoep altijd lekker, of het nou voor de lunch of avond eten is. Serveer met wat stukjes stokbrood en kruidenboter. Restje soep over? Gooi het door je jus. Of pureer met je staafmixer en vries in in blokjes. Kan je later weer gebruiken in soepen en sauzen. Ik gebruik zelf het liefst een combinatie van rode en zoete uien. Maar varieer daar gerust mee.
Ingrediënten:
- 8 uien (in ringen)
- 2 takjes tijm
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 2 laurierblaadjes
- 250 ml witte wijn
- 50 g boter
- 45 g bloem
- Een snufje zout en peper naar smaak
- 2 liter bouillon (naar keuze)
- 12 sneetjes stokbrood
- 150 g geraspte kaas (Gruyère, Emmental)
Bereiding:
Stap 1:
Smelt de boter in een pan en voeg de uienringen toe. Bak ze tot ze lichtbruin zijn.
Stap 2:
Voeg de fijngehakte knoflook, tijm, laurier en bloem toe. Roer enkele minuten door.
Stap 3:
Giet de witte wijn en bouillon erbij en breng aan de kook.
Stap 4:
Laat de soep 25 minuten zachtjes pruttelen.
Stap 5:
Rooster het brood en verdeel de sneetjes over soepkommen.
Stap 6:
Schep de hete soep over het brood en bestrooi rijkelijk met geraspte kaas. Plaats de kommen onder de grill totdat de kaas goudbruin en gesmolten is.
Geniet van deze heerlijke uiensoep!