Ingrediënten:
- 500 gram gekookte bietjes, geraspt
- 1 kg kruimige aardappelen (of knolselderij als alternatief)
- 250 gram spekblokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 grote eetlepel mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- Zout en peper naar smaak
- Bouillon (voor het koken van de aardappelen)
Bereiding:
- Schil de aardappelen (of knolselderij), snijd ze in stukken en kook ze in water met bouillon tot ze gaar zijn. Dit duurt meestal ongeveer 20-25 minuten. Prik met een vork om te controleren of ze zacht zijn. Giet de aardappelen (of knolselderij) af en laat ze even uitdampen.
- Terwijl de aardappelen koken, bak je de spekblokjes in een pan op middelhoog vuur tot ze knapperig en goudbruin zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Meng de mayonaise, gesnipperde ui en mosterd door het bietenmengsel. Roer alles goed door en laat het geheel zachtjes verwarmen. Breng op smaak met zout en peper.
- Stamp de gekookte aardappelen (of knolselderij) tot een smeuïge puree.
- Schep het bietenmengsel en de uitgebakken spekjes en het vet hiervan door de gestampte aardappelen. Blijf roeren tot alles goed gemengd is.
- Proef de stamppot en voeg naar smaak extra zout, peper, mayonaise of mosterd toe.
- Serveer de bietenstamppot met een beetje extra geraspte bietjes en spekjes bovenop als garnering.
Als je restjes hebt, kun je ze in de vriezer bewaren voor later.