Ingrediënten:
- 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld
- 1 teen knoflook
- 3 eetlepels tahin (sesampasta)
- 2 eetlepels olijfolie (plus extra voor garnering)
- 2 eetlepels vers citroensap
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 2 à 4 eetlepels koud water (naar gewenste dikte)
- Zout naar smaak
- Optioneel: snufje paprikapoeder of za’atar voor garnering
Bereidingswijze:
- Doe de kikkererwten, knoflook, tahin, citroensap, komijnpoeder en een snuf zout in een keukenmachine of blender.
- Mix tot een glad geheel.
- Voeg langzaam de olijfolie en water toe tot de hummus romig is. Proef en voeg eventueel extra zout of citroensap toe.
- Schep in een kom, maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden, en giet er een beetje olijfolie overheen.
- Garneer met paprikapoeder, za’atar of wat hele kikkererwten.
Variaties:
- Pittig: Voeg een snuf cayennepeper of wat harissa toe.
- Groen: Mix er verse peterselie, koriander of spinazie door.
- Rode biet: Voeg 1 kleine gekookte rode biet toe voor een roze hummus.
- Zoet en rokerig: Voeg geroosterde paprika of zongedroogde tomaat toe.
Lekker met Aubergine en/of Pitta broodjes.