Basisrecept voor Hummus

Hummus is een romige, gezonde spread gemaakt van kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap en olijfolie. Mix alles tot een gladde dip, breng op smaak met komijn en zout, en garneer met wat olijfolie en paprikapoeder. Heerlijk bij brood, groente of als gezonde snack!

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 eetlepels olijfolie (plus extra voor garnering)
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 2 à 4 eetlepels koud water (naar gewenste dikte)
  • Zout naar smaak
  • Optioneel: snufje paprikapoeder of za’atar voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Doe de kikkererwten, knoflook, tahin, citroensap, komijnpoeder en een snuf zout in een keukenmachine of blender.
  2. Mix tot een glad geheel.
  3. Voeg langzaam de olijfolie en water toe tot de hummus romig is. Proef en voeg eventueel extra zout of citroensap toe.
  4. Schep in een kom, maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden, en giet er een beetje olijfolie overheen.
  5. Garneer met paprikapoeder, za’atar of wat hele kikkererwten.

Variaties:

  • Pittig: Voeg een snuf cayennepeper of wat harissa toe.
  • Groen: Mix er verse peterselie, koriander of spinazie door.
  • Rode biet: Voeg 1 kleine gekookte rode biet toe voor een roze hummus.
  • Zoet en rokerig: Voeg geroosterde paprika of zongedroogde tomaat toe.

Lekker met Aubergine en/of Pitta broodjes.

Ook lekker..