Deze appeltaart is wel het succesnummer bij ons in huis.
Ingrediënten:
Deeg:
- 175g koude roomboter (in kleine blokjes gesneden)
- 250g bloem
- 80g suiker
- 1,5 eieren
- 2 theelepels kaneel
Vulling:
- 1 kilo zure appels (Elstar, Goudreinet)
- 1 eetlepel custardpoeder
- 50g suiker
- 100g rozijnen
Optionele Vulling:
- 2 eetlepels rum
- 2 eetlepels vijgenjam
- 70g gemengde noten (hazelnoten, walnoten, amandelen)
Optionele Crumble:
- 50g roomboter
- 50g suiker
- 50g bloem
Instructies:
Deeg:
Stap 1: Meng de bloem, koude boter, suiker, 1,5 eieren en 1 theelepel kaneel in een kom, gebruik deeghaken en later je handen.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 170°C (160°C voor heteluchtovens).
Stap 3: Vet een springvorm in en bekleed deze met een op maat gesneden vel bakpapier. Verdeel het deeg in de vorm, je kunt het eventueel uitrollen of met je handen verdelen.
Vulling:
Stap 4: Week de rozijnen in de rum of warm water, indien je geen rum gebruikt.
Stap 5: Schil de appels en snijd ze in plakjes. Bewaar de wat dikkere plakjes en losse stukjes apart.
Stap 6: Bestrijk het deeg met vijgenjam en 1/3 van de gemalen noten.
Stap 7: Verwarm de overgebleven appelstukjes met een beetje suiker en kaneel in de magnetron totdat het een appelmoes wordt. Voeg daarna de geweekte rozijnen toe en verwarm het geheel nog even.
Stap 8: Leg de helft van de appelschijfjes op de laag vijgenjam en bestrooi ze licht met custardpoeder, suiker en kaneel.
Stap 9: Leg de appelmoes er bovenop en strooi daar 1/3 van de noten over.
Stap 10: Bedek dit met de overgebleven appelschijfjes en bestrooi ze met suiker, kaneel en de rest van de noten.
Optionele Crumble:
Stap 11: Meng de ingrediënten voor de crumble met je handen en strooi dit mengsel over de bovenkant van de appeltaart. Bestrijk de randen van de appeltaart met het overgebleven halve ei.
Stap 12: Bak de appeltaart in ongeveer 55-65 minuten gaar en lichtbruin.
Stap 13: Serveer de appeltaart met een bolletje ijs of slagroom. Geniet ervan!